18+ BeGambleAware

Felelősségteljes játék

A szerencsejáték-függőség

A legtöbb ember számára az online szerencsejáték az, aminek lennie kell: egy szórakoztató mód a szabadidő eltöltésére. Néhányak számára azonban problémát jelenthet az online szerencsejáték. Azzal, hogy valaki időről időre játszik, még nincs semmi baj, sőt, önmagában még azzal sem, ha komoly összegekkel játszik. A másik oldalról viszont az is igaz, hogy még azok is szenvedhetnek szerencsejáték-függőségben, akik alacsony tétekkel és csak alkalmanként játszanak. Minden attól függ, hogy milyen viselkedést tanúsítunk a játékkal kapcsolatban. Ebben a cikkben végigvesszük, hogy hogyan lehet felismerni, ha valaki szerencsejáték-függőségben szenved, megnézzük, hogy milyen önsegítő módok vannak a probléma leküzdésére, illetve szót ejtünk a szakember által nyújtott segítségről is.

01. Hogyan ne váljunk függővé?

Mint a legtöbb esetben fizikai vagy mentális értelemben, az online szerencsejáték esetén is az egyik leghatékonyabb mód a prevenció. Ha úgy kezdünk el online játszani, hogy tudatában vagyunk annak a veszélynek, hogy függőség alakulhat ki a játék kapcsán, az sokat segít abban, hogy kontrolláljuk a játékot, és egészséges módon álljunk hozzá, hogy mindvégig valóban szórakoztató módja legyen a szabadidő eltöltésének.

De hogyan lehet kontrollálni a játékszenvedélyt? Íme, néhány praktikus tanács, gyakorlat, amelyek segítségével megelőzhető a szerencsejáték-függőség.

Realitás-ellenőrzés

Az online szerencsejáték annyira izgalmas tud lenni, és annyira bele lehet feledkezni, hogy minden mást kizárunk, és egyszerűen észre sem vesszük a körülöttünk lévő világot. Ha egy általunk előre meghatározott idő után ellenőrizzük a valóságot, azzal nemcsak újra tudatába kerülünk a környezetünknek, de ki is zökkent a játékból, és lehetőségünk nyílik, hogy megfigyeljük a játékkal kapcsolatos érzelmeinket. Érdemes akár időzítőt is beállítani, hogy biztosan megtörténjen ez az ellenőrzés. Az, hogy mit és hogyan ellenőrzünk, az egyéntől függő, megnézhetjük az e-mailjeinket, végiggondolhatjuk az aznapi vagy a másnapi teendőinket, ellenőrizhetjük a friss híreket, de akár egy barátot is felhívhatunk.

Pénzügyi limitek beállítása

Bár az, hogy valaki alacsony tétekkel játszik, önmagában nem garantálja, hogy nem alakul ki szerencsejáték-függőség, mégis jó módszer arra, hogy kordában tartsuk a játék iránti szenvedélyünket. A pénzügyi limit vonatkozhat a befizetések vagy az egy játékra elkölthető összeg maximális értékének beállítására, és vonatkozhat egy bizonyos periódusra is, ami alatt nem költhetünk el a beállított limitnél magasabb összeget.

Játékelőzmények ellenőrzése

Ha tudatában vagyunk annak, hogy egy bizonyos időszak alatt mennyi időt töltöttünk játékkal, és mennyi pénzzel játszottunk, az önmagában gondolkodásra és elemzésre késztet, ami pedig tudatosabb játékra sarkall a jövőben. Érdemes az előzményeket időről időre ellenőrizni, ezáltal nemcsak folyamatosan tudatában lehetünk a játéknak, de az esetleges változásokat is megfigyelhetjük.

Szünet beiktatása

Egy nagyszerű mód arra, hogy ne alakuljon ki függőség, ha bizonyos időre szünet tartunk, és egyáltalán nem játszunk. Ez a szünet lehet egyszerűen 24 óra, de akár 4 vagy több hét is.

Önkizárás

Az online játékokat nyújtó weboldalakon lehetőségünk van arra, hogy egy bizonyos időszakra kizárjuk magunkat a játékból. Gyakorlatilag arról van szó, hogy szünetet iktatunk be, az önkizárással azonban ennek egy drasztikusabb – és ezáltal elképzelhető, hogy hatékonyabb – változatát választjuk.

02. A szerencsejáték-függőségre utaló jelek

Bár a fent említett gyakorlatok a legtöbb esetben bőven elégségesek ahhoz, hogy kontrolláljuk a játékot, néha ennek ellenére kialakulhat a függőség. Mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy kezd kicsúszni a kezünkből az irányítás? Az Amerikai Pszichiátriai Társaság a következő kritériumokat sorolja fel a Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve című kiadványban.

 • az egyénnek egyre növekvő összegű pénzekkel kell játszania, hogy megkapja a játéktól a várt izgalmat
 • a játék csökkentésére vagy teljes leállítására tett kísérletek nyugtalanságot vagy ingerültséget okoznak
 • a játék ellenőrzésére vagy leállítására tett kísérletek többször kudarcot vallottak
 • az egyént gyakran foglalkoztatja a szerencsejáték
 • az egyén a szerencsejátékot a szorongás érzésének kezelésére használja
 • az egyén „üldözi” veszteséget, és egyre többet fogad annak érdekében, hogy megpróbálja visszanyerni az elveszett pénzt
 • hazudik szeretteinek, hogy eltitkolja, hogy mennyit játszik
 • az egyén szerencsejáték-tevékenységei veszélybe sodorták párkapcsolatát, munkáját vagy egy tanulási lehetőséget, illetve el is vesztette ezek valamelyikét
 • másoktól kért kölcsön, hogy ebből a kölcsönből fedezze a korábban felgyülemlett, szerencsejátékból származó adósságait.

Ha a fent említettek közül maximum kettő merül fel, és azok is csak alkalmi jelleggel, nem beszélhetünk komoly szerencsejáték-függőségről. Ha ezek közül azonban több is vonatkozik ránk, az már problémát jelenthet. A rendellenesség akkor tekinthető enyhének, ha a fenti kritériumok közül legalább négy teljesül; hat kritérium esetén mérsékelt rendellenességről van szó, míg nyolc vagy több kritérium megléte súlyos problémát jelez.

Természetesen a probléma megléte önmagában nem jelenti azt, hogy fel is ismerjük a problémát. Érdemes időről időre önvizsgálatot tartani, megfigyelni és megismerni a szerencsejátékhoz fűződő viszonyunkat, és fontos felismerni az esetleges változásokat. A következő kérdéseket érdemes feltenni:

 • Gyakran fordul elő, hogy hosszú ideig egyedül játszunk, esetleg akár a munka vagy más tevékenységek rovására?
 • Előfordult már, hogy szükségét éreztük növelni a kockáztatandó összeget, hogy megkapjuk a várt izgalmat?
 • Előfordul hangulatváltozás, hangulatingadozás, ingerlékenység vagy izgatottság a szerencsejáték miatt?
 • Elképzelhető, hogy az életben felmerülő más problémák és gondok elől menekülünk a szerencsejátékba?
 • Előfordult már, hogy eltitkoltuk a szerencsejátékkal kapcsolatos veszteségeinket mások elől?
 • Előfordult már, hogy az szerencsejátékra fordított pénz is idő csökkentésére tett kísérletünk kudarcot vallott?
 • Előfordult már, hogy kísértésbe estünk, hogy bármilyen tisztességtelen cselekedetet tegyünk a szerencsejáték finanszírozása érdekében?
 • Előfordult már, hogy azzal a konkrét szándékkal kezdtünk el játszani, hogy a korábbi (például előző napi) veszteségünket visszanyerjük?
 • Volt már rá példa, hogy eltitkoltuk szeretteink elől, hogy játszunk?
 • már rá példa, hogy bármilyen forrásból kölcsönzött pénzt nem tudtunk visszafizetni a szerencsejáték miatt? Volt valaha adósságunk, ami a szerencsejátéknak volt a következménye?
 • Eladtuk valaha bármilyen tulajdonunkat, hogy pénzt szerezzünk szerencsejátékra vagy szerencsejáték-tartozás kifizetésére?
 • Volt már rá példa, hogy megszegtük családtagjainknak vagy barátainknak tett ígéretünket, és ehelyett játszottunk?
 • Elszigeteltnek érezzük magunkat a szerencsejáték miatt?

Ha ezen kérdések közül többre igen a válasz, akkor elképzelhető, hogy kialakult valamilyen mértékű szerencsejáték-függőség, és szükséges újra kezünkbe venni az irányítást.

03. Mit tehetünk, ha úgy érezzük, hogy problémánk van?

Az első, és igen fontos, hogy teljesen őszinték legyünk önmagaddal, és elfogadjuk, hogy létezik a probléma, de szembe akarunk nézni vele. Ha ez megtörtént, akkor megtettük a legnagyobb lépést a probléma megoldása érdekében. Előfordulhat, hogy önmagunk megfigyelés, és pusztán annak felismerése, hogy a fenti magatartásformák közül néhány ránk illik, elegendő ahhoz, hogy megváltozzon a szerencsejátékhoz való hozzáállásunk és viszonyunk, és kezünkbe vehetjük az irányítást, kordában tarthatjuk a szenvedélyt és a függőséget. Ha azonban ez nem elegendő, az alábbi néhány praktikus tanács segíthet:

 • Korlátozzuk a befizetések vagy a teljes elkölthető összeg szintjét, vagy az online töltött időt. A legtöbb online szerencsejáték-oldal kínál olyan eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy saját költséglimiteket állítsunk be.
 • Ha semmi más nem segít, hagyjuk abba a teljesen a szerencsejátékot. Alkalmazzuk a drasztikusabb megoldást, és zárjuk ki magunkat az összes olyan weboldalról, amelyeken fogadunk vagy játszunk. Az önkizárást azonban természetesen csak úgy érdemes megtenni, ha nemcsak ezekről a weboldalakról zárjuk ki magunkat, de új oldalakon sem kezdünk el játszani, sőt az offline játék MINDEN formájától is távol tartjuk magunkat.
 • Ha meg szeretnénk gátolni az egyéb fogadási vagy szerencsejáték-oldalakhoz való hozzáférésünket az interneten, a www.gamblock.com oldal segít ebben.

Ha ezeket a lépéseket is megtettük, és még mindig úgy érezzük, hogy továbbra is fennáll a függőségünk, akkor szakember segítségére, tanácsára és támogatására van szükség. Az interneten számos olyan weboldal található, amely online segítséget nyújt, vannak azonban olyan szervezetek illetve szolgáltatások is, amelyek offline módon, személyesen és személyre szabottan nyújtanak segítséget. Léteznek nemzetközi szervezetek, amelyek kifejezetten a szerencsejáték-függőségben szenvedők segítésére jöttek létre, és amelyek a világ bármely pontján élő szerencsejáték-függőnek segítenek, ilyenek a Gamblers Anonymus, vagy a Bettors Anonymus.

Természetesen a magyar weben is sok oldal található. Az egyik legautentikusabb a Szerencsejáték Zrt. játékszenvedéllyel és függőséggel foglalkozó oldala, amely listázza az összes játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetet, illetve egyéb lehetőségeket is felsorol. Megemlítendő az Ökumenikus Segélyszervezet „Játék határokkal” elnevezésű programja, amelynek keretében a szervezet az online segítség mellett rendszeres foglalkozásokat tart országszerte, illetve az ország 7 pontján kifejezetten a játékfüggőséggel kapcsolatos információs pontot hozott létre. Üzleti alapon működő cégek, pszichológusok segítsége is igénybe vehető; egy gyors google kereséssel számos szakemberre bukkanhatunk. Sok olyan weboldal is található, amelyeken online teszt segítségével megállapíthatjuk, hogy fennáll-e esetünkben a szerencsejáték-függőség, és hogy az milyen mértékű.

04. Összefoglalás

A szerencsejáték-függőség olyan modern betegség, ami egyre több embert érint. A játékszenvedély önmagában nem vezet függőséghez, általában több tényező együttes megléte okozza a függőség kialakulását. A függőség mértéke és az egyéni jellemzők függvényében a betegség sok esetben bizonyos szabályok betartásával és praktikák gyakorlásával egyénileg is kezelhető, és megszüntethető, bizonyos esetekben azonban szakember segítségére is szükség lehet. A szerencsejáték-függőség kezelésében az első, és legfontosabb lépés, hogy felismerjük és elismerjük, hogy esetünkben fennáll a probléma, illetve hogy eltökéltek legyünk a probléma megoldásában. A legnagyobb hibát akkor követjük el, ha nem vagyunk őszinték önmagunkhoz, ha nem tájékozódunk megfelelően a betegségről, ha nem tesszük meg a részünkről megtehetőt a probléma megoldása érdekében, és ha nem kérünk segítséget. Tudnunk kell, hogy a problémánkkal nem vagyunk egyedül, tudnunk kell, hogy sokaknak már sikerült kigyógyulni a függőségből, és soha nem szabad félnünk vagy szégyellnünk segítséget kérni.

#StandWithUkraine
We stand with people of Ukraine.
Russia is not “just” attacking the Ukraine people.
This is a war against democratic values, human rights and peace. We can make impact and help with our donations.
Cup
20bet
star star star star star
47 szavazatok
€120 + 120 FS
Üdvözöljük Bónusz
Az Ön Üdvözlő Bónusza
Üdvözöljük Bónusz
400 € + 150 FS
26 szavazatok
Befizetési Módszerek
BitcoinEcoPayzMastercardNetellerSkrillVisa
LEGJOBB MINŐSÍTÉSŰ
Üdvözöljük Bónusz
100% akár 150000 Ft + 200 FS
47 szavazatok
Befizetési Módszerek
BitcoinEcoPayzMaestroMastercardNetellerPaysafe CardRevolutSkrillTrustlyVisa
Üdvözöljük Bónusz
€120 + 120 FS
47 szavazatok
Befizetési Módszerek
BitcoinEcoPayzMastercardNetellerSkrillVisa
FORRÓ ÉS TREND